Abnormaal normaal

Holebi

Beste Lezer, vandaag had ik het graag met u eens gehad over het woord normaal. Steeds meer hoor ik hoe er met de termen normaal en abnormaal gegoocheld wordt. Het wordt meer en meer een trend om zaken die normaal zijn als abnormaal te beschouwen, of vice versa, om toch maar politiek correct te blijven.

Het woord normaal betekent in mijn beleving, de algemene gang van zaken. Wat ervan afwijkt omschrijven we als abnormaal of afwijkend. Er zit geen enkele negatieve connotatie aan het woord abnormaal. Je kan tegen een of andere artiest die gedurfde oefeningen aan een hoge paal doet ook zeggen, “dit is abnormaal wat je doet”. Of in het Antwerps dialect “ das ni normoal gast.” Hij zal dit dan ook als een compliment beschouwen. Een schilderij kan je abnormaal knap geschilderd vinden. De schilder zal in de wolken zijn over jouw reactie. Zeg je dat een boek abnormaal mooi geschreven werd, dan zal de schrijver het gevoel hebben dat hij een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Normaal is, om een Engelse term te gebruiken, mainstream (alvast mijn excuses Rob). Alles wat daarbuiten gebeurd is per definitie abnormaal. Het maakt in wezen geen enkel verschil of het in negatieve of positieve zin is. Net zoals het woord normaal niet altijd als positief ervaren wordt. Het is normaal dat als je je hand tegen een gloeiende kachel houdt je je hand verbrand, maar het is abnormaal om dat te doen.

Ook in de natuur wordt de normale gang van zaken afgewisseld met afwijkende gedragingen of gebeurtenissen. Het klimaat gedraagt zich abnormaal sinds de mensheid de aarde zonder scrupules uitbuit. We moeten op de één of de andere manier leren leven met een abnormale toestand. Sommige mensen reageren abnormaal op een normale toestand. Persoonlijk vind ik het normaal als iemand, zoals laatst een West-Vlaamse politica, zegt dat het Holebi-huwelijk abnormaal is. Hoewel het sociaal aanvaard is,  wijkt het nu eenmaal af van het gangbare. Zij bedoelt daar waarschijnlijk niets negatiefs mee. Wat ik echter wel erg bedenkelijk vind, is dat zij datzelfde homohuwelijk “een brug te ver” vindt.

En dat vind ik pas getuigen van een ongelofelijke bekrompenheid en kortzichtigheid

Dat is niet normaal!

Tot de volgende……

Een gedachte over “Abnormaal normaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s