Afscheid

Beste Lezer, begin vorige maand is mijn moeder overleden, Corona vertelde ze ons vanuit de verzorging. Het virus zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Het zorghuis waar mijn moeder gedurende bijna 10 jaar verbleef, heeft het erg te verduren gehad met dat griepje.

92 zou ze geworden zijn, in mei bij de eerste lente zonnestralen. Maar ze had er geen goesting meer in. Een paar jaar geleden had ze de zin in het leven verloren. Niets interesseerde haar nog, de TV op haar kamertje stond de hele dag op van de ochtend tot een uur of zes ’s avonds. Vanuit haar zetel staarde ze naar alle programma’s die er op Eén voorbijkwamen, zonder onderscheid. Zonder er echt aandacht aan te schenken of zonder van zender te veranderen. Om klokslag zes ging ze slapen. De laatste maanden kwam ze haar bed niet meer uit en de TV bleef stil op haar kamer. Ze sliep uren na elkaar. Nu slaapt ze voor altijd, en het is misschien wel beter zo.

Oud worden is niet voor sissies heeft de echtgenote mij eens gezegd. Beste Lezer, ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik denk dat het verliezen van de levensvreugde veel zwaarder is dan oud worden. Als niets je nog interesseert.  Als er geen enkele vonk nog een vuurtje kan doen opflakkeren in je ogen, ook al is het maar voor even. En als je niet meer naar de volgende lente kan verlangen, geen schoonheid meer kan zien in de kleine dingen van het leven en je alleen nog maar wil slapen, dan sterf je elke dag een beetje.

Nu hoor ik u al zeggen dat je soms geen keuze hebt maar ik weet voor mezelf dat ik zo niet oud wil worden. En ik ben blij dat de echtgenote en ik regelmatig samen in een deuk liggen om een kleinigheid, een verspreking of één of andere klunzigheid van mijnentwege. Of dat we samen verwonderd staan om een vogeltje of een bloem in de tuin. Dat we nog steeds kunnen genieten van een goed glas en lekker eten. Liefst samen met vrienden. Vrienden die we hopelijk spoedig kunnen weerzien.

Tot de volgende…….

3 gedachtes over “Afscheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s