Bad dag

grote-teil

“Ik neem niet elke dag een douche” hoorde ik onlangs één van mijn collega’s op het werk zeggen. “Ik ga ’s morgens met een beetje water door mijn gezicht, poets mijn tanden en vertrek naar het werk.”

Beste lezer, ongewild zag ik het beeld terug van een grote, aluminium, met water gevulde wasketel die stond te pruttelen op een duiveltje. Een duiveltje was een klein rond schoorsteenvormig gietijzeren kacheltje dat met kolen of hout gestookt werd. Bij ons thuis, tijdens mijn kinderjaren was dat antraciet 20/30 gebracht door de kolenboer. Soit, voor het bijna roodgloeiend gestookt kacheltje stond een zinken badkuip. Zes van de zeven dagen hing deze buiten op het koertje aan een haak, maar op zaterdag avond stond ze binnen.

Mijn moeder vulde die dan met een uitgebalanceerde hoeveelheid warm en koud water tot het ongeveer 10 centimeter hoog stond. Mijn jongere zus kwam eerst aan de beurt. Voor het jagende kacheltje in de tobbe gezeten werd ze vakkundig proper geschrobd. Waarna ze nog 10 minuten in het bad mocht blijven zitten tot ik aan de beurt was. Er werd terug 5 centimeter warm water bijgevuld en met geoefende bewegingen haalde mijn moeder het vuil van de voorbije zes dagen van mijn tengere lijfje. Daarna mochten we dan proper blinkend naar de Flintstones op tv kijken. In zwart wit uiteraard. Ondertussen werd het badwater terug op temperatuur gebracht met water uit de ketel en nam mijn moeder haar bad. Terwijl zij ons na haar bad moment naar bed bracht was mijn vader aan de beurt. Hoelang hij in bad vertoefde, heb ik nooit geweten. Ik lag toen al in een diepe weldoende slaap.

De volgende ochtend hing het bad terug aan de haak op het koertje achter de keuken. We kregen een washandje met koud water door ons gezicht, een boterham met choco en mochten naar school vertrekken.

“Ik doe dit om water te besparen “zei mijn collega me. Over water besparen gesproken, ik vond het beter om hem niet te vertellen dat in mijn kinderjaren heel het gezin een bad nam met ongeveer 50 liter water, 1 keer in de week.

Tot de volgende…………………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s