Cafépraat

Café

Soms vind je er nog één, of je stapt er tot je eigen verrassing één binnen na een weldoende wandeling. Ik weet nog dat er vroeger veel meer waren en dat elk dorp er wel een paar had. Voor de één een dagelijkse ankerplaats, voor de ander een wekelijks klankbord.

De Kroeg, bruine kroeg of praatcafé. Een plaats waar je je vrienden kon ontmoeten en ongestoord van gedacht kon wisselen. Verstandige en minder verstandige gesprekken kon voeren, discussies, hoogoplopende discussies, ruzies en heel uitzonderlijk een opstandje. Dit alles min of meer in goede banen geleidt door een sympathieke cafébaas vanachter zijn tapkast. Een praatcafé waar café-praat verkondigd werd door nuchtere en minder nuchtere café-gasten. Dit alles overgoten met een saus van tabaksrook, verschaald bier, cola, vriendschap en persoonlijk contact. Maar bovenal, wat er in de kroeg verteld werd bleef in de kroeg. En als je buiten ging vervaagden je woorden als vanzelf in een zee van voortkabbelende gesprekken en veranderende onderwerpen.

Steeds meer zie ik op sociale media dezelfde cafépraat opduiken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dezelfde meningen maar dan vanuit de anonimiteit van de luie zetel ingetypt op een klavier of Smart Phone. Dezelfde gratuite boutades, over recht of onrecht, etnische verschillen, levensovertuigingen en levensvisies. Ieder overtuigt van zijn eigen gelijk, maar dan nuchter zonder de verzachtende nevel van alcohol, althans dat hoop ik of moet ik zeggen, dat vrees ik. Want deze uitspraken staan wel voor de eeuwigheid op het internet. Het zou misschien een idee zijn moesten sommigen onderaan hun posts vermelden hoeveel glazen ze al binnen hebben vooraleer ze hun grote gelijk aan het publiek voorschotelen.

Vroeger in de kroeg kon je dat zien…..

Tot de volgende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s