De Peuk

Asbak

Beste Lezer, iets meer dan 40 jaar geleden waren de meesten onder ons nog niet zo met het milieu begaan als vandaag de dag. Ik zelf allerminst. En als verstokte roker slingerde ik mijn sigarettenpeuken lustig de vrije natuur in en samen met mij vele anderen. Het gebeurde met de regelmaat van de klok dat één of andere wachtende automobilist de inhoud van zijn asbak in de goot langs de straatkant ledigde. We verwensten de dader dan wel, maar dat kwam meer omdat we de berg peuken moesten opruimen. We vonden het smerig maar dachten niet echt aan de natuur. De tijden veranderen en jaren geleden was ik klaar met het roken en bijgevolg ook met het wegslingeren van sigarettenpeuken. Niet dat ik toen al milieubewuster was geworden, beste lezer, het roken was gewoon te duur geworden.

Vandaag reed er een klein groezelig autootje voor me uit, waaruit langs chauffeurszijde een behaarde getatoeëerde onderarm hing. Tussen duim en wijsvinger hield de arm een sigaret vast. Af en toe verdween hij met de sigaret terug in het autootje waarna er een grijsblauwe walm door het open raam naar buiten kwam, een beetje later gevolgd door de harige arm. Dit ging zo een tijdje door. De ruiten van het autootje hadden bijna dezelfde kleur als de sigarettenrook die uit het vehikel kwam.

Na een kwartiertje of zo verdween de arm voor iets langere tijd terug in het autootje waarna er een enorme hoeveelheid rook naar buiten kwam. En toen gebeurde het, de arm kwam nog éénmaal even naar buiten en de sigarettenpeuk werd met een vlugge beweging van duim en wijsvinger de natuur ingekeild. Ik staarde vol ongeloof naar wat zich voor mij afspeelde. En oprechte verontwaardiging kwam in me op. Even had ik meelij met de harige arm die blijkbaar nog steeds geen rekening hield met de natuur. Maar toen daagde het mij beste lezer. Ze voorzien geen asbak meer in de auto’s van tegenwoordig.

Dat is in de moderne auto’s een optie geworden. Voor een asbak moet je nu bijbetalen. Je zou toch voor minder stoppen met roken.

Tot de volgende

2 gedachtes over “De Peuk

  1. En zo kunnen we nu nog over tientallen zaken van verwonderd tot verontwaardigd opkijken, die dertig, veertig, vijftig …. jaar geleden de meest gewone zaak van de wereld leken. Top miniatuurtje !

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s