De Trein

Trein

Beste Lezer, op 28 december 2019 reed ik voor de eerste maal sinds jaren opnieuw met de trein. De vorige trein die ik nam was nog groen aan de buitenkant. Het spoorweggroen van de jaren stillekes en een interieur dat bestond uit met aluminium omrande, simili lederen banken, met boven elk bankstel een bagagedrager. De tijd dat alle bomen nog even dik waren en de Dode Zee nog maar net een beetje ziek geworden was.

Beste lezer, tot mijn verwondering hoorde ik vanochtend op het nieuws dat die van den ijzeren weg nieuwe treinstellen hebben aangekocht. En ik die eind vorig jaar de huidige generatie wagons nog maar juist had leren kennen.  Maar dit terzijde. Groot was mijn verbazing toen ik vernam dat de nieuw aangekochte treinstellen niet echt toegankelijk zijn voor gehandicapten of om het politiek correct te zeggen, onze mindervalide medemens. Wij hebben in ons landje 2 perronhoogtes. Er zijn ongeveer 550 stations of stopplaatsen en die hebben een verschillende opstaphoogte. Beste lezer, u houdt het niet voor mogelijk maar die van den NMBS hebben het voor elkaar gekregen om nieuwe treinstellen aan te kopen die tussen die twee perronhoogtes zitten. Dit wil concreet zeggen dat de gemiddelde rolstoelgebruiker in geen enkel station zelfstandig de nieuwe trein kan nemen. Er zijn namelijk 2 mogelijkheden: ofwel is het perron te hoog en de trein te laag ofwel is het perron te laag en de trein te hoog.

De radio vanmorgen liet de kans niet voorbijgaan om een deskundige van de spoorwegen aan de tand te voelen. Die treindeskundige zag er geen probleem in. De infrastructuur van onze stations zou a rato van 7 à 10 stations op jaarbasis in “ijltempo“ aangepast worden aan de nieuwe rijtuigen. Een snelle berekening beste lezer leert ons dat de volledige aanpassing van alle opstapplaatsen ongeveer tussen de 50 en de 70 jaar zal duren. Dit wordt een dolle race als men weet dat een treinstel zo een 30 jaar meegaat. Ik acht de kans groot beste lezer dat, tegen de tijd dat dit rond is, er terug een nieuwe spoorwegmijnheer zal zijn die opnieuw voor een andere trein of perronhoogte zal kiezen. Het biedt namelijk werkzekerheid in deze troebele tijden en het zit toch verrekend in de prijs van ons treinkaartje.

Ik denk dat ik mijn auto voorlopig maar houd………

Tot de volgende

3 gedachtes over “De Trein

 1. (Eindelijk?) een geëngageerd miniatuurtje waarbij je een zeer persoonlijke, doch empathisch stukje van jezelf prijsgeeft. Zonder omwegen of allegorie je mening verkondigen. Ik kijk uit naar meer.

  Liked by 1 persoon

  1. Beste Rob,
   Als liefhebber van meer geëngageerde stukjes verwijs ik jou graag naar eerdere columns die jou vast zullen aanspreken. Enkele voorbeelden:
   1. We hebben het weer gehad (publi jan 2019)
   2. Drie dagen (publi juni2019)
   3. Abnormaal Normaal (publi juni2019)
   4. G7 (publi juni 2018)
   5. Staken (publi okt 2018)
   6. Ik ben het beu (publi okt 2018)
   7. Strumpland (publi feb 2017)
   8. Fabeltjesland (publi apr 2017)
   9. Zo maar een bedenking (publi aug 2016)
   10. Groene wereld (publi dec 2015)
   11. Ea………
   Ook in andere stukjes zoals mijn gesprekken met Herman zal je een maatschappij kritische ondertoon kunnen terugvinden. De aandachtige lezer vindt die ook wel tussen de lijnen in mijn andere schrijfsels. Tenslotte zingt iedere vogel zoals hij gebekt is.
   Bedankt voor uw openhartig commentaar.
   Met vriendelijke groeten
   Werner Moens

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s