De Week Van Herman 17

H17

Herman had me gebeld met de boodschap dat hij terug was uit Spanje. Hij keek ernaar uit om me te ontmoeten. Ik deed mijn zwarte pak aan, met zwarte hemd, zwarte sokken en zwarte das. Niet om politiek correct te blijven, maar gewoon omdat er deze tijden op het politieke forum niet te veel te lachen valt.

Herman zat zoals steeds aan zijn tafeltje bij het raam met de sanseveria’s. Hij liet met een bedenkelijk gezicht zijn pint tussen duim en wijsvinger ronddraaien, terwijl hij door het raam staarde. ‘Ha Mijnheer’ zei hij.  ‘Zet u erbij. Kunt u nog volgen mijnheer? Ik las vandaag in de krant dat de Jakobshavn Gletsjer in Groenland terug aan het aangroeien is.’ Ik keek hem blij verrast aan. ‘Neen mijnheer’ zei hij ‘het is niet goed volgens de wetenschappers. De groei zou door het koudere zeewater komen. De wetenschap is erachter gekomen dat gletsjerijs gevoelig is aan schommelingen van de watertemperatuur.’ Ik keek hem vragend aan. ‘Wel’ ging hij verder ‘Ik heb dat enkele keren mogen ondervinden met de ijsblokjes in mijn sangria. Die smolten ook sneller als ik in de zon zat.  IJs is gevoelig aan zijn omgevingstemperatuur mijnheer, dat weet ik uit ondervinding. De wetenschappers weten dat nu en zijn misnoegd want het wordt nu volgens hen moeilijker om voorspellingen te doen. Straf hé?’

Ik staarde Herman met open mond aan. ‘Weet je mijnheer’ ging hij verder. ‘Frank Deboosere vertelde deze week op de radio dat er 50% minder mist is dan vroeger. Dat komt omdat onze lucht zuiverder is, minder fijn stof. En minder fijn stof betekend minder mist. Ook geen goed nieuws hé mijnheer. Doordat er minder fijn stof is, warmt de aarde sneller op. En doordat de aarde sneller opwarmt, komt er meer Co2 in de lucht.’

‘Weet je mijnheer, ik denk dat die milieu-kampeerders in Brussel nog aardig wat werk hebben om alles terug op een rijtje te krijgen.’

Herman dronk zijn pint leeg, knipoogde even naar mij en verliet de kroeg.

Ikzelf kreeg opeens heel veel zin om enkele maanden naar Spanje te trekken. Misschien dat Herman een goed adresje voor een lekkere sangria weet.

Tot de volgende…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s