De Week Van Herman 18

Herman

Jan Jambon I

Herman zat zoals steeds bij het raam met de sanseveria’s. Ik had voor de gelegenheid mijn blauw kostuum met gele das en oranje sokken aangedaan om de Vlaamse regering te plezieren. Ik vond het ongepast om al van de eerste dag op lange tenen te trappen. Mijn rode muts, groene handschoenen en bruine bottines liet ik thuis om de oppositie niet op de kast te jagen.

Herman stond recht, gaf me een hand en ging samen met mij terug zitten. ‘Wel mijnheer’, stak hij van wal, ‘We hebben een nieuwe regering hé!’ Dit was geen vraag eerder een vaststelling. Ik knikte met enige argwaan. ‘Mijnheer’ zei Herman, ‘We zijn op de goede weg.’ Ik bekeek hem met vragende blik. ‘Ik vind persoonlijk ‘zei hij, ‘dat ze nog niet ver genoeg gaan.

Ik zou het kindergeld helemaal afschaffen. Verder zou ik vanaf het 3de kind een belasting heffen die met elk volgend kind verdubbeld wordt. Ten slotte, kindergeld was in 1928 een regeling van de toenmalige CVP- regering. Hoe meer kindjes hoe meer zieltjes er te winnen zijn snap je? Maar zeg nu zelf, mijnheer, het zou helpen het klimaat onder controle te houden. Ten eerste: de vervuiling, tonnen minder pampers, lege potjes voeding en plastiek van al dat speelgoed. Ten tweede: de bevolkingsexplosie tegengaan, minder kindjes betekent op termijn minder mensen op de wereld. Op hetzelfde moment zouden we ook het probleem van de kinderarmoede oplossen mijnheer en de on-geschooldheid of de kinderarbeid, omdat er te weinig kandidaten zullen zijn en omdat de ouders toch geld genoeg voor hun studies zullen hebben. Anuna en Greta zouden hier ook wel kunnen achter staan. Géén geld geen kindjes! Het vrijgekomen geld kunnen we dan aan de Oosterweelverbinding spenderen mijnheer. Of aan de pensioenen, dat lijkt mij ook een goede keuze. Straaljagers voor het leger kan ook nog, mijnheer.

Toen ik de zes lege Duvel-glazen op de tafel zag staan, begon ik mij toch enige vragen te stellen over Herman zijn betoog. De volgende twee uur gaf Herman verder zijn visie over de 300 bladzijden tellende september verklaring van Jan Jambon I, waarover later meer…..

Tot de volgende……….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s