De Week Van Herman 19

Kroon

Even twijfelde ik over wat ik zou aandoen in het kader van mijn bezoek aan Herman. Om de federale regeringsvorming niet te beïnvloeden besloot ik mijn gele kostuum met blauwe hemd en mijn oranje sokken aan te doen. Mijn rode schoenen en groene hemd mochten er ook terug bij. Mijn bruine sjaal liet toch maar ik wijselijk thuis. Herman zat zoals gewoonlijk aan zijn tafeltje bij het raam met de sanseveria’s.

Toen hij mij zag binnenkomen bestelde hij alvast 2 pintjes. Ik ging zitten en hij schoof een pint naar mij. “Op de verjaardag van Elisabeth, mijnheer.” Zei hij. “18 jaar mijnheer, de tijd gaat snel. En zoals onze koning reeds eerder zei, het is een echt vrouwtje geworden hé.  Zeg mijnheer,” zei Herman” wat vond je van dat verjaardagsfeestje? Stijve bedoening hé? 80 doodbrave leeftijdsgenootjes in jurk, broekpak of kostuum, mooi in een cirkel gezet om Elisabeth te aanschouwen. Eerst mochten ze naar een saai ballet kijken en dan naar Blanche luisteren. Daar word je ook niet echt vrolijk van, mijnheer, van die Blanche. Een speech van de papa en dan zelf nog snel even komen zeggen dat je beschikbaar bent voor het land en voilà dat was het, iedereen braafjes terug naar huis.

Terwijl hij voorzichtig om zich heen keek boog Herman voorover. “Mijnheer” Fluisterde hij. “Ons Gerda wist mij te vertellen dat Elisabeth de zaal van het Gildehuis bij ons in het dorp heeft afgehuurd. Ze heeft daar verleden vrijdag een fuif gegeven met haar echte vrienden en vriendinnen. Die mannen van discobar A Moeder zijn daar komen draaien en hun nieuwe cd –Swaffelrock– komen voorstellen. Buiten stond Patje Crimson frieten te bakken in zijn nieuwe mobiele frituur. Naar het schijnt was ons Liesbeth een beetje tipsy en moest ze overgeven na het eten van veel te vettige frit en het drinken van te veel Kir Royal. Maar die mannen van de staatsveiligheid hebben dat opgekuist voordat iemand iets kon zien. Haar broer Gabriël stond bij een Kempische schone tegen de gevel geleund wat tetteke-reus te doen, terwijl binnen de kreet: -schudden met da stoofvlees en lillen met die billen- door de boxen van discobar A Moeder knalde.”

“Afijn, mijnheer, ik mag niet te veel vertellen” zei Herman me. “ons Gerda heeft een eed moeten afleggen bij die mannen van de staatsveiligheid. En als ze niet oppast, is ze haar lidmaatschap van de boerinnenbond kwijt. Maar dat feestje is daar nog zwaar uit de hand gelopen. Zeker toen Filip daar aankwam, juist toen Elisabeth door den Antonio uit haar klas, haar koninklijke amandelen liet onderzoeken. Toen Mathilde dat zag, verslikte ze zich in haar cervela en de biscuit van s ‘middags kwam er ook terug uit. Allez, ze hebben dan uiteindelijk Lisbeth en Gabriël op de achterbank van hun Bentley gegooid en zijn terug richting Laken vertrokken. Gedaan met feesten.

Ik hoop mijnheer, dat Elisabeth ten minste van dat feestje genoten heeft. Meer dan van die saaie bedoening op het paleis. Ge wordt maar 1 keer 18 he!

Herman zette zijn klak op, knipoogde even en ging de gelagzaal uit.

 

Tot de volgende……

Een gedachte over “De Week Van Herman 19

  1. Had ze dat gedaan had ze ne shock en een trauma ,voor de rest van haar leven en zou ze het nooit meer gewoon worden in Laken.De manier om een Republiek te worden !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s