Eitje

Eitje

Laatst, beste lezer, las ik in de krant dat verschillende grootwarenhuizen ervoor gekozen hebben om witte eieren in de plaats van bruine te verkopen. Door over te schakelen op witte eieren zouden we de CO2-uitstoot kunnen verlagen met 8.868 ton. Dat is de uitstoot van 1.657 Belgische gezinnen in een volledig jaar, of van een autorit van 50 miljoen kilometer, 1.232 keer de wereld rond. Een witte kip zou meer eieren leggen, heeft een langer productief leven en eet zeven gram minder per dag dan een bruine kip.

Ikzelf vind zo een redenering wel erg op het randje, beste lezer. Gaan we nu de bruine kip veroordelen omdat ze minder lang leeft, te veel eet en niet productief genoeg is? Het beest heeft het al zwaar genoeg zonder dat wij haar nu ook nog gaan stigmatiseren. Nog niet zo lang geleden had ik op een of ander sociaal media een foto gezien met witte en bruine eieren en op de voorgrond een koppel dooiers in een bord met daaronder een goedbedoelde slogan tegen racisme. “Vanbinnen zijn we allemaal hetzelfde.” Nu blijkt dat dit niet het geval is. Het begint al met de kip. Zelfs de wetenschap schuwt de clichés niet in dit debat. Ik vind persoonlijk dat het centrum voor gelijke kansen deze zaak ten gronde moet onderzoeken. Het begint bij een kip en waar eindigt het?

Om mijn betrokkenheid bij dit heikele onderwerp te laten blijken ga ik een opvangcentrum voor bruine eieren starten. Alle bruine eieren mogen bij mij binnen gebracht worden in doosjes van zes, twaalf of op plateaus van 36 stuks. Zelfs een eenzaam bruin ei is bij mij welkom. Ik zal ze met zorg omringen. Ik heb de echtgenote gevraagd om op korte termijn te zorgen voor een aantal koekenpannen met redelijke diameter, zodat ik binnenkort een pannenkoekenzaak kan starten. Iedereen kan dan bij mij een pannenkoek komen eten, gemaakt met alleen maar bruine eitjes. Gewoon om te proeven dat er geen verschil is tussen de pannenkoeken gemaakt met witte eitjes thuis, en mijn pannenkoeken. Van het eventuele overschot van de opgevangen bruine eieren maak ik advocaat, die kan ook nog van pas komen.

Ik zoek ook nog een partner om een asielcentrum voor bruine kippen op te richten, in de omgeving van “het Merchtem van Maggie” als het kan.

Tot de volgende………….

3 gedachtes over “Eitje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s