Nazaten

nazaten

Wees geduldig met mij als het niet waar is maar ik meen eens ergens gelezen te hebben dat over het algemeen, in weerwil van wat altijd aangenomen werd, de vrouwelijke bloedlijn bepalend zou zijn voor de voortzetting van het geslacht. Onze voorouders die er nogal een machocultuur op nahielden zouden dit niet graag gehoord hebben. En ook nu nog, in deze moderne tijden, zijn er mensen die geloven dat het mannelijke zaad heilig is omdat het wit ziet. In de bijbel wordt er eveneens op gealludeerd in de passage dat Onan zijn zaad niet nodeloos mocht verspillen door het op de grond de laten vloeien. (Voor de intelligentsia: Genesis 38: 8-10)

Doorheen de eeuwen werd dus blindelings aangenomen dat er een jongen nodig was om het geslacht voort te zetten. Ook in de hedendaagse koningshuizen wordt de macho-eer gestreeld bij de geboorte van een mannelijke erfgenaam. Blijkt nu dat deze gedachtegang niet helemaal correct is. Toch zijn er in onze huidige tijd ook nog mannen die ervan overtuigd zijn dat alleen mannelijke erfgenamen hun bloedlijn kunnen voortzetten. Een verkeerde veronderstelling naar ik onlangs las in de Libelle, Dag Allemaal of een ander wetenschappelijk magazine, ik lees immers niets anders, maar ik kan alsnog verkeerd zijn. Ja beste lezer ook ik kan af en toe wel eens dwalen.

Verleden vrijdag heeft mijn dochter in het verre Ierland een dochtertje op de wereld gezet. Dit vernam ik na een licht emotioneel getint telefoontje van mijn schoonzoon; kersverse en trotse vader van “Teagan”. Zo heet het wichtje. We noemen haar dan ook Teagan. (Ik kon het niet laten het onderscheid tussen noemen en heten even in de verf te zetten voor de jeugdige lezers). Mijn dochter die op een ingetogen stille manier de taak op zich had genomen om de eilandbewoners van nieuw bloed te voorzien is dus onstuitbaar begonnen, om als een van mijn nazaten, het Ierse eiland op een vrouwelijke en zachte maar besliste manier te veroveren. Teagan is mijn kleine soldaatje dat helemaal klaar is om samen met haar moeder de Ierse harten in te palmen.

Zo is het.

Daarbij ik heb een hekel aan dat Macho gedoe.

 

Tot de volgende

7 gedachtes over “Nazaten

  1. Dikke proficiat aan de bomma en den bompa. Alweer een boeleke erbij !!!!
    Rest van het cursiefje was ook boeiend, maar de inhoud van het eerste deel werd natuurlijk ondergeschikt, na het lezen van het onderste stukje

    Liked by 1 persoon

  2. Wil je toch laten weten dat ik ieder miniatuurtje van je tot mij neem! Maar nu ben ik, na de geboorte van mijn eerste kleinzoon, Leo, zoon van Isa, meer geraakt dan normaal! Dank voor het mooie beeld en gefeliciteerd Opa!
    Dierbare groet voor jullie, Iwan

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s