Respect

Leraar

Beste Lezer, de eerste straf die ik kreeg was in het 2de leerjaar. Ik moest vijf keer het “Onze Vader” opschrijven, waarom weet ik al lang niet meer. Voor een zevenjarige knaap, die linkshandig was en krampachtig probeerde een leesbaar aantal woorden op papier te zetten, was dit een loodzware opgave. Ik heb volgens de echtgenote nog steeds geen aantrekkelijk schrift. Maar dit terzijde. Thuis gekomen kon ik niet anders dan aan mijn vader opbiechten dat ik straf moest schrijven, waarna hij die prompt verdubbelde. Dat was vroeger zo, er werden geen vragen gesteld, de onderwijzer had toch altijd gelijk.

Ik vertel dit beste lezer, omdat ik denk dat de ouderen onder ons dit wel zullen herkennen. Als je een draai om je oren had gekregen in de klas – toen mocht dat nog – dan was de kans groot dat dit bij thuiskomst nog eens dunnetjes werd overgedaan. Het is mij meermaals overkomen dat ik met een klein hartje huiswaarts keerde in het besef dat ik maar de helft van mijn straf had gekregen. Uitvluchten van het type: heel de klas heeft dit gedaan of de meester heeft een pik op mij, werden thuis niet als verzachtende omstandigheden weerhouden.

Beste lezer, de laatste decennia is dit allemaal een beetje verloren gegaan. Het werd normaal dat één of beide ouders de school contacteerden om verhaal te halen over het feit dat hun oogappel door de leraar een beetje te vermanend aangesproken werd. Het is zelfs zover gekomen dat ouders of leerlingen hun examenresultaten aanvechten via de rechtbank. Enig respect voor de leraar of onderwijzer was volledig zoek in de pre-corona tijden.

Ik hoorde vanochtend op de radio de reacties en paniek in de stemmen van ouders die nu zelf voor de begeleiding van hun kinderen bij het online leren verantwoordelijk zijn. Ik denk dat er een reële kans bestaat dat de ouders van schoolgaande kinderen enorm opgelucht zullen zijn dat ze hun koters terug aan de schoolpoort kunnen afzetten. En dat de leraar er dan vierkant zijn plan mee mag trekken. Met enig respect.

 

Tot de volgende……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s