Sneeuw

afbeelding1

Beste Lezer, ik heb er helemaal niks mee, met dat koude natte witte poeder daarbuiten dat men sneeuw pleegt te noemen. Ook in mijn jeugd vervloekte ik de sneeuw toen ik dagelijks met de fiets naar school moest. Mijn ouders hadden in die tijd geen auto om mij aan de schoolpoort af te zetten. Ik vind sneeuw koud, nat en in onze contreien wordt het algauw een roetkleurige vieze brij op de baan.

Bij vele mensen lijken de eerste sneeuwvlokken het kind in hen terug wakker te maken. Vroeg opstaan om toch maar als eerste hun voetafdrukken in het maagdelijk wit tapijt te kunnen drukken, zodat al die na hen komen dit onberoerde landschap niet meer kunnen aanschouwen. Pech voor de langslapers dus. De kindersledes worden terug van de zolder gehaald en elke rechtgeaarde vader voelt het als zijn plicht zijn kroost door de gemeentelijke straten te trekken met de bezorgd kwetterende moeder naast zich. Een sneeuwman maken en een voorzichtig sneeuwballen gevecht met losse poedersneeuw moet wellicht ook nog kunnen. U zal mij ongetwijfeld een slecht vader vinden, maar ik had het vroeger al. Gezeten in mijn stoel met een kop thee en een goed boek sloeg ik de toenmalige echtgenote door het raam gade wijl zij buiten met de kinderen in de nattigheid dolde. Sneeuw is nooit mijn ding geweest het brengt volwassen mensen ertoe dingen te doen die ze op een normale doordeweekse dag nooit zouden doen. Ook de kleding die de mensen dragen om in het barre landschap rond te lopen zorgt ervoor dat je algauw die anderhalve meter op je eentje helemaal opvult. Dit is uiteraard nefast voor de capaciteit van het openbaar vervoer.

Beste lezer, sneeuw brengt volgens ondergetekende alleen maar ellende voor de mensheid. Koude, nattigheid, planten die kapotvriezen. Vorstschade, lekkende daken door het smeltwater – niks zo gevaarlijk voor lekken dan smeltwater-. Auto-ongelukken, slippartijen, valpartijen, botbreuken, afgevroren vingers of tenen, u merkt het al gauw: sneeuw is niet goed voor de mensheid. Bovenal het sneeuwruimen, wat iedereen geacht wordt te doen althans voor zijn eigen deur, is erg belastend voor de rug.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind de plaatjes ook heel mooi vanachter het raam, op oude kerstkaarten en in documentaires over de Noord – of Zuidpool, Alaska of Canada op de televisie. Vanuit mijn luie stoel met een kop dampende thee, met een scheutje whiskey, in de hand kan ik er uren naar kijken.

Tot de volgende,………

Een gedachte over “Sneeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s