1/ Terrorisme

alle naties tegen terorisme

Beschaamd,

Droef,

Onbegrip,

Ingehouden razernij,

liefde,

Achterlijke laffe honden,

Moorden

Onze wereld kan nooit

terug gebracht worden

tot hun bekrompen geest

ALLE NATIES TEGEN TERRORISME

i.m. met de slachtoffers van de barbaren

Geplaatst 28 maart 2016

22-03

Het blijft een week na de feiten een moeilijke opdracht om een nieuwe column te schrijven. Om de kleine kantjes van het leven onder de loep te nemen en op een min of meer humoristische manier te belichten. Ik zat verleden dinsdag zoals zovelen van jullie vanaf de ochtend met mijn oor aan de radio gekluisterd. Met als gevolg dat ik dinsdagavond voor het slapengaan moest vaststellen dat ik een overdosis aan informatie en indrukken had moeten verwerken. Met daar bovenop de veronderstellingen en oplossingen van de beste stuurlui die nog steeds aan wal staan en  geen kans voorbij laten gaan om hun wijsheden te verkondigen.

We hadden allemaal wel voor onszelf een scenario in het hoofd van hoe dit is kunnen gebeuren. Meestal was het ook wel  de schuld van iemand anders. Was het niet de overheid dan waren het wel de vluchtelingen en waren het de vluchtelingen niet dan was het wel de politie en was het de politie niet dan was het het  leger of nog iemand anders. Zou het een onderdeel van het verwerkingsproces zijn? Een zondebok zoeken om hem met de vinger te kunnen wijzen. Uitroepen wat er vroeger en nu allemaal is misgelopen, om daarna meestal zonder enige kennis van zaken de meest rare  oplossingen voor te stellen. Allemaal hadden we wel een oplossing.  Met een stijgende verbazing zag ik, hoe op de sociale media de meest rare reacties verschenen. Reacties waarvan ik hoop  dat de uiting hiervan de schrijvers helpt dit onwezenlijk trauma te verwerken, eerder dan dat sommige voorgestelde oplossingen zouden toegepast worden. Het is mooi dat we zonder uitzondering allemaal de nationale Belgische driekleur over ons Facebookprofiel zetten. Ongeacht tot welke politieke strekking we ook horen. Blijkbaar kan onze Belgische driekleur soms toch nog een troost zijn. hieruit blijkt nog maar eens hoe opportunistisch we in bange dagen allemaal ook wel een beetje zijn.

Toen ik woensdagochtend opstond was ik nog steeds murw geslagen. En moet ik eerlijk toegeven  dat ik het niet meer begrijp en als ik heel eerlijk voor mezelf ben, te dom ben om hier een oplossing voor te zien. Heel de dag bleef er in mijn hoofd een soort waas hangen. Een waas die de brutale ontmaagding van onze verlichte maatschappij probeert te verzachten. Maar de beelden die op mijn netvlies gebrand staan zijn te scherp, te alles onthullend. Doe daarbovenop de plaatsvervangende schaamte die  mij bekroop, toen ik op het nieuws zag hoe een paar honderd in het zwart geklede paljassen rel kwamen schoppen aan de Brusselse beurs en mijn maag draaide nog een kwart slag verder. Denk er in de hand van de opgedraaide hooligans een Kalasjnikov bij en een patronen gordel om hun schouders en we zijn een fractie verwijderd van de idioten van IS in Syrië.

Ik ben zoals velen onder ons dezer dagen wanhopig op zoek naar iemand die mij kan vertellen waarom? En hoe we hier moeten mee omgaan. Zonder dat we zelf in extreme linkse of rechtse clichés te vervallen. Want dat we intelligenter zijn dan zij die ons dit aandeden staat buiten kijf.

Kunnen we misschien samen zoeken…

alstublieft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s