Unesco

indiaan

Geachte Unesco,

Via de radio heb ik vernomen dat de stad Aalst gevraagd heeft om het Aalsters-carnaval van uw lijstje te schrappen, wegens onbegrip van uw kant. Er zou een probleempje zijn met het gedachtegoed achter het gebruik van reeds gedurende verschillende jaren gerecycleerde poppen met een haakneus. Ik denk mijnheer van de Unesco, dat achterliggend gedachtegoed soms te moeilijk in te schatten is. Zeker als het op een lijstje moet komen. En toch, mijnheer van de Unesco voel ik mij verplicht de pen ter hand te nemen om u kond te doen van een schrijven dat wij afgelopen week vanuit Amerika mochten ontvangen.

Het zit namelijk zo mijnheer Unesco, mijn echtgenote had met het oog op het jaarlijkse feest van de grote kindervriend zelf ook een kleine bijdrage willen leveren. Voor onze 4-jarige kleinzoon had zij een volledig indianen kostuum meegebracht van Droomland. Een verentooi om op zijn hoofdje te plaatsen, een broek met franjes en zemenlapje om voor zijn kruis te binden, een bijl en een boog met pijlen. Zoals steeds was mijn vooruitziende echtgenote goed geïnformeerd boodschappen gaan doen. Niks aan de hand zal u zeggen, maar de outfit hing nog maar juist in onze kleerkast toen de brief uit Amerika toekwam. We waren er beide geweldig van aangedaan.

In de brief mijnheer van de Unesco, stond dat de verschillende indianenstammen van Noord en Zuid-Amerika hun ongenoegen wilden uiten op het gebruik van hun klederdracht. Zij vonden dat racistisch. Zeker als de kleine dan nog rode strepen op zijn gezicht zou schilderen en met de hand voor de mond lopen wauwelen terwijl hij zijn zus achterna zit. Daar konden de indianen niet mee lachen. Zij wauwelden niet met de hand voor de mond. Wij vergisten ons daarin met de Marokkaanse vrouwen in rouw.

Mijnheer van de Unesco, ik heb nooit beweerd dat de indianen wauwelden. Hoewel ik ze in de films die ik op tv zag nooit verstond.  Of toch wel, s avonds verhalen vertellend bij het kampvuur tijdens het roken van een pijp. Dan spraken ze opeens wel goed Engels. Straffen toebak in die pijp volgens mij. Toch ondervonden wij een zekere intimidatie en hebben daarom besloten om de hele mikmak te gaan omruilen voor een ridder kostuum. Dat is meer van onze cultuur en wordt waarschijnlijk ook eerstdaags opgenomen in de Vlaamse Canon.

Bij deze wil ik u vragen, mijnheer van de Unesco, mocht u de intentie hebben om, ons familiaal sinterklaasfeest en bij uitbreiding gewoon het sinterklaasfeest tout court op uw lijstje te zetten, hiermee nog even te wachten. Toch zeker tot de indianen kwestie hier ten huize is opgelost alsook de zwarten pieten kwestie in het algemeen.

Mag ik u ook nog een kleine gunst vragen. Wilt u de grote markt van Brussel ook van uw lijstje schrappen? De onthoofding van Egmont en Hoorne vond daar plaats en de nabestaanden hebben het daar nog altijd geweldig moeilijk mee zo vertelden ze mij.

 

Met de meeste hoogachting

 

En tot de volgende….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s