Verantwoordelijkheden

Verantwoordelijkheden

Beste Lezer, bent u het zo langsom hand ook een beetje beu aan het worden? Ik verwijs naar het gebruikt van de term “uw verantwoordelijkheid nemen.” Wel, ik krijg er stenen kloten van telkens dit door een politicus gebruikt wordt.

Vooral de afgelopen maanden zijn het vooral onze politici die deze term te pas en te onpas gebruiken. Het is een strategie geworden om over de andere partijen een waas van onverantwoordelijkheid te gieten. Ik viseer hier niet een bepaalde partij. Neen beste lezer, allemaal hebben ze boter op het hoofd. De ene uiteraard al wat meer dan de andere.
Als je er goed over nadenkt, wordt de term “verantwoordelijkheid nemen” door de één steeds weer gebruikt om de ander onder druk te zetten om zijn visie of aanpak te volgen. De visie van degene die de ander onverantwoordelijkheid verwijt. Ook onze informateur is er niet vies van om deze term van zijn draagkracht te ontdoen en hem kwistig te gebruiken. Niet meegaan in zijn visie, politiek of strategisch is blijkbaar onverantwoordelijk. Ook de andere partijvoorzitters zwaaien lustig rond met de term “verantwoordelijkheden nemen.“

Op weg naar het werk heb ik tijdens het radioprogramma “de ochtend” interviews met bijna alle bestaande of verkiesbare partij voorzitters gehoord. Altijd stelden ze zich allemaal verkiesbaar, omdat hij of zij zijn of haar verantwoordelijkheid wilde opnemen. Het lijkt bijna een onweerstaanbare drang om zich verantwoordelijk te voelen. Ik stel mij de vraag, beste lezer waarover ze juist verantwoordelijkheid willen nemen. Voor de meeste maakt het blijkbaar niet uit als ze maar verantwoordelijk zijn. Over welke concrete projecten of mooi afgebakende initiatieven speelt blijkbaar geen rol.
We beseffen niet dat onze politici de verantwoordelijkheid willen opnemen in ons aller belang. Dus het totale altruïsme, totale onbaatzuchtigheid. Zij zelf hebben er niets aan het is allemaal voor “den brave burger.”
Mijn ervaring leert mij dat ze zonder uitzondering de biezen nemen als blijkt dat de door hen genomen verantwoordelijkheid toch iets of wat te zwaar uitviel. En dat ze er dus weinig of niets van terecht brachten. En toch duiken ze dan enige tijd later weer op om hun verantwoordelijkheid te nemen over iets helemaal anders, maar wel steeds in ‘s landsbelang.

Best lezer, bij deze wilde ik toch mijn verantwoordelijkheid nemen om u dit mee te geven.

Tot de volgende

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s