Ik heb bewondering voor Ursula

image

Beste Lezer, Europa is even op zijn bek gegaan. Europees President Charles Michel was een stukje van zijn opvoeding vergeten, gesteld dat hij die al gekregen had. Het was bijna aandoenlijk hoe Mevr. Ursula von der Leyen, Grote Turk met een beleefd kuchje moest duidelijk maken dat er voor haar geen stoel voorzien was. Charles had zijn egoïstische kont al in de enige beschikbare stoel laten ploffen en zat samen met Grote Turk naar Ursula te kijken met een blik van: wat heeft die nu weer nodig.

Het is al lang geen gewoonte meer om op het openbaar vervoer recht te staan voor oudere mensen, zwangere vrouwen of vrouwen tout court. Net zoals de deur open te houden voor een vrouw, voor haar de trap op te gaan, een stoel aan te schuiven als ze wil gaan zitten en zoals ik eerder al schreef altijd een schone witte zakdoek op zak te hebben. Galanterie is zelfs in de hoogste kringen tot op een triest niveau gezakt.

En daar stond Ursula dan met haar knalrode manteltje. Beide macho’s hadden even rood van schaamte moeten worden. Ik deed het voor hen, plaatsvervangend als het ware. Was het niet beter geweest dat Chareltje terug was rechtgestaan en zijn stoel had aangeboden aan Ursula. Hij had daarna met een weids handgebaar aan Grote Turk teken kunnen doen om voor hem een extra stoel bij te schuiven. Het zou een redelijke afgang geweest zijn voor de opvolger van de vrouwvriendelijke Kemal Atatürk, de man die Turkije wel de beschaving binnenloodste.

Het is bedroevend te moeten vaststellen hoe 2 alfa mannetjes zichzelf te kakken kunnen zetten.  Ik heb bewondering voor de correcte en elegante manier waarop Ursula von der Leyen reageerde. Charles heeft zich de laatste dagen in onvoorstelbare bochten moeten wringen om zijn ambt niet in zijn blote kont te zetten. Ursula had het beter gedaan; de twee deugnieten enkele tikken op hun blote kont geven en ze een kwartiertje in de hoek gezet. Zij heeft daar wel de uitstraling voor.

Maar misschien laat ik me hierin te veel door mijn fantasie meeslepen.

Tot de volgende

2 gedachtes over “Ik heb bewondering voor Ursula

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s